• +48 85 74 83 216
  • Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Przyjęcie surowca


 

Rejestracja odebranego surowca jest jednym z pierwszych etapów odbioru mleka w mleczarni. Rozróżniamy rejestrację mleka ze skupu, oddzielnie dla każdego dostawcy (nazywane ilością deklarowaną) oraz ewidencję przyjęć czyli surowca odebranego z cysterny. Pomiar ilości przyjęcia wykonuje się na wadze lub za pomocą przepływomierzy. Do każdego przyjęcia wykonuje się badania laboratoryjne żeby ocenić jakość surowca. Po jego ocenie jakościowej następuje wydanie.

Obsługa przyjęcia surowca łączy funkcjonalność programu Cysterna - jeżeli chodzi o dane wprowadzane na odbiorze oraz programu Trio - jeżeli chodzi o wyniki badań prób przyjęcia wykonywane w laboratorium surowca.

Przyjmowany surowiec może pochodzić ze skupu, zakupu bądź przesunięcia z innego zakładu produkcyjnego. Wydanie surowca zazwyczaj następuje do tanku buforowego, ale może być to również utylizacja, sprzedaż lub przesunięcie do innego zakładu produkcyjnego.

Dla każdego przyjętego surowca wykonywane są próby laboratoryjne. Wyniki badań określają jaka jest jakość surowca a w związku z tym pokazują sposób jego późniejszego wykorzystania.

W zależności od sposobu pozyskania surowca wykonywane są różne rodzaje badań.

Dostawcy – Próby dla dostawców

Skup – Próby ogólne, z przyjęcia i z komór

Zakup - Próby dla zakupów ogólne i z komór

Przesunięcie - Próby dla przesunięć ogólne i z komór

Sprzedaż – Próby dla sprzedaży

Tank – Próby z tanków

System umożliwia rejestrację zarówno badań wykonywanych na aparatach jak badań robionych ręcznie. Obecnie dostępne są następujące rodzaje badań: Kolonie bakterii, Komórki somatyczne, Tłuszcz, Białko, Mocznik, Punkt zamarzania, Antybiotyk, Sucha masa, Laktoza, Woda, Kazeina, Przetrwalniki, Gęstość, Kwasowość, Test alkoholowy, Kwasy tłuszczowe, Kwas cytrynowy, Szybki antybiotyk, Smak, Zapach, Wygląd.

 


Please publish modules in offcanvas position.