zasady rozliczania surowca przyjęcie Ilość surowca przyjętego do produkcji stanowi sumę dostaw: • z własnych punktów skupu, • otrzymanego z innych oddziałów w ramach przesunięć wewnętrznych, • zakupionego w innych zakładach, • pochodzącego ze zwrotów. Każda przyjęta partia surowca jest identyfikowana poprzez ewidencję daty dostawy dostawcy surow-ca i tank, do którego został przekazany. zużycie Określenie ilości surowca zużytego w procesie pro-dukcji, zarówno dla wyrobów gotowych, jak i dla produkcji w toku umożliwione jest w systemie: • według norm zakładowych przyjętych dla da-nego wyrobu, • według rzeczywistych zawartości tłuszczu lub tłuszczu i białka. zakres funkcjonalny raport dzienny System ROPROM 2000 umożliwia dzienną reje-strację przychodów i rozchodów surowca, będącą podstawą dziennego raportu produkcji i rozliczania dostaw. rozliczanie dostaw System prowadzi wielostopniową kontrolę ilości i jakości surowca skupowanego i dostarczonego do oddziału produkcyjnego, przez co pomaga w elimi-nowaniu powstawania niedoborów transportowych. Kontrola prowadzona jest: • w punktach skupu, jako niezależne pomiary pracownika punktu skupu i kierowcy, • w zakładzie, jako pomiar laboratoryjny. rozliczanie tras i kierowców Nadwyżki i niedobory powstałe na pojedynczej trasie, obejmującej różne punkty skupu, mogą być przypisane kierowcy lub każdemu punktowi skupu tej trasy proporcjonalnie do ilości wysłanego su-rowca. ocena laboratoryjna System ROPROM 2000 dodatkowo pozwala na rejestrację wyników szeregu badań laboratoryjnych, np. próby alkoholowej, próby alizarolowej, obecności substancji hamujących, liczby bakterii, komórek soma-tycznych, punktu zamarzania mleka. Wyniki te służą do analizy wpływu jakości surowca na strukturę pro-dukcji. usługi W sytuacji, gdy mleczarnia przetwarza surowiec na zlecenie z zewnątrz, system ROPROM 2000 daje możliwość ewidencji zarówno tego surowca, jak i ilości gotowych i przekazanych produktów według norm zleceniodawcy i faktycznych ilości. raporty i zestawienia analizy System ROPROM 2000 umożliwia uzyskanie zesta-wień dziennych, okresowych, miesięcznych i rocznych. Należą do nich między innymi: • raport produkcji, • rozliczenie skupu mleka według dostawców i kierowców, • księga produkcji, • rozliczenie usług, • przesunięcia międzyoddziałowe, ROPROM 2000 System rozliczania produkcji Centrum Informatyki ZETO S.A. 15-048 Białystok, ul. Skorupska 9 tel. (85) 74 83 330 • zakup surowca, • zwroty surowca, • ocena jakości surowca, • dynamika skupu i produkcji. eksport danych System eksportuje dane do arkuszy kalkulacyjnych (MS Excel), co pozwala na ich obrazowe przedstawie-nie oraz na przeprowadzanie symulacji. SERY 2002 – dodatkowy moduł prowadzi księgę serów Program SERY 2002 uszczegóławia ewidencję serów twardych prowadzoną w ROPROM-ie. Rejestruje przychody i rozchody sera dojrzewającego z dokładnością do rodzaju sera, waru, daty produkcji i daty uznania za wyrób gotowy. Program umożliwia uzyskanie szerokiego wachlarza sprawozdań za do-wolny okres w oparciu o tę ewidencję. integracja systemów powiązania z systemem MIKRODOM • informacje o surowcu zakupionym u własnych dostawców pobierane są z systemu rozliczenia do-stawców mleka MIKRODOM w celu sporządzenia miesięcznego raportu produkcji i miesięcznego roz-liczenia skupu surowca (karta B). • informacje o zarejestrowanym w systemie ROPROM 2000 surowcu od dostawców „zbiorni-kowców” przesyłane są do MIKRODOM-u, w celu wyliczenia im wypłaty za mleko. • dzienna produkcja i rozchód sera wyrażona w kilo-gramach, jednostkach tłuszczu i jednostkach pla-zmy może być przekazywana do systemu ROPROM 2000 i automatycznie ujęta w dziennym raporcie produkcji. administrator zachowanie tajemnicy pracy System posiada wbudowany mechanizm kontroli uprawnień i dostępu operatorów do bazy zarówno w zakresie podglądu, jak i modyfikacji. Podobny me-chanizm kontroluje również dostęp do poszczególnych funkcji programu. parametry pracy systemu Moduł “Administrator” pozwala także na zdefiniowa-nie parametrów pracy systemu i drukarek.
Please publish modules in offcanvas position.
Niniejsza strona internetowa korzysta z plików cookies. Służy to zapewnieniu najwyższej jakości świadczonych usług oraz pomaga w doskonaleniu funkcjonalności strony. .